Despre proiect  |  Despre regiune  |  Evenimente  |  Contact  

 
 


 EnglishEnglish DeutschDeutsch 


 
Brosura Rupea-Cohalm


 

 

Proiectul “Rupea-Cohalm: Creatie si identitate culturala romaneasca” a promovat cu succes cultura brasoveana in Germania

In perioada 23-24 august 2008 Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov ADDJB a organizat in cadrul proiectului Rupea-Cohalm: creaşie si identitate culturala romaneasca, finantat prin intermediul Programului Cantemir 2008 al Institutului Cultural Roman (ICR), mai multe evenimente de promovare a patrimoniului cultural din zona Rupea-Cohalm in localitatile Plessa, Grossraeschen si Klaistow din Landul Brandenburg, Germania.
Manifestari din cele doua zile s-au bucurat de participarea a peste 500 de persoane interesate sa afle mai multe despre cultura romaneasca. Printre acestia s-au aflat si reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Berlin, a Institutului Cultural Titu Maiorescu din Berlin si al Biroului de Informare si Promovare Turistica a Romaniei de la Berlin.

Programul cultural prezentat de Ansamblul Rupea-Cohalm, expozitia de obiecte traditionale si materialele de promovare distribuite au trezit un interes neasteptat din partea oaspetilor germani. Ziarele si televiziunile locale din Landul Brandenburg au relatat pe larg despre eveniment si despre zona Rupea-Cohalm, iar reprezentantii centrului cultural in care s-a desfasurat cea mai mare parte a programului au propus repetarea evenimentului si in anii urmatori. Luni, 25 august 2008, Ansamblul Rupea-Cohalm a avut parte de o primire oficiala la Ambasada Romaniei la Berlin si a defilat in port traditional romanesc prin centrul capitalel germane.

Rupea-Cohalm: creatie si identitate culturala romaneasca

Proiectul ”Rupea-Cohalm: creatie si identitate cultural romaneasca” promovat de Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov impreuna cu Fundatia Mihai Eminescu Trust si Kraftwerk Plessa GmbH are ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural al zonei Rupea-Cohalm, a traditiilor de muzica si dans, precum si a obiceiurilor specifice zonei, care impreuna formeaza mostenirea culturala a zonei prin organizarea unui eveniment de promovare a patrimoniului cultural din zona Rupea-Cohalm in Regiunea Brandenburg, Germania. Evenimentul propus consta intr-un weekend de activitati culturale traditionale, organizat cu sprijinul Ansamblului Rupea-Cohalm al Casei de Cultura Rupea, in trei locatii diferite din regiunea Brandenburg (Germania): Plessa, Grossraeschen si Klaistow. Programul va cuprinde o expozitie de imagini si obiecte traditionale, demonstratii de tesut si tors, dansuri si cantece traditionale, iar punctul culminant il va reprezenta punerea in scena a unei nunti traditionale ca la Rupea.

Patrimoniul cultural-istoric al micro-regiunii Rupea-Cohalm cuprinde ansambluri fortificate ale bisericii evanghelice, biserici ce atesta diversitatea religioasa a zonei, case memoriale, situri arheologice, fragmente de ziduri fortificate. Prin acestea micro-regiunea se evidentiaza ca una dintre cele mai bogate zone ale judetului Brasov din punctul de vedere al patrimoniului cultural, dispunand de un important potential pentru turismul cultural.

 
 

[09.10.2008]
 

ADDJB MET Kraftwerk Plessa
 
ICR