Despre proiect  |  Despre regiune  |  Evenimente  |  Contact  

 
 


 EnglishEnglish DeutschDeutsch 


 
Resurse culturale si naturale - Bunesti
Resurse naturale

Orhideea salbatica
Lacul natural si cele 4 artificiale

Mestesuguri

Prelucrare lemn, Fier , Lana ( Femeile din Viscri impletesc ciorapi, manusi, fulare din lana), Olarit

Obiceiuri locale

Cununa Florilor de Sf. Petru si Pavel in Bunesti

 

 BUNESTI Bunesti, Crit, Mesendorf, Roades, Viscri

Comuna Bunesti este formata administrativ din cinci localitati, cu o populatie totala de 2500 locuitori.
Suprafata comunei este de 14910 ha, din care o suprafata de 338 ha in intravilanul celor cinci localitati.

Activitati specifice zonei: turism rural, agricultura, cresterea animalelor, exploatari forestiere

Bunesti - prima atestare documentara anul 1337

Crit - prima atestare documentara anul 1322
Vechea denumire Kreuz (cruce) se datoreaza, dupa traditia locala, unei cruci mari implantata pe un promontoriu, vizibila de la distanta din cele trei comune invecinate - Crit, Cloasterf si Mesendorf. In preajma ei s-au grupat primele case ale asezarii, s-a inaltat o biserica din piatra, inchinata sf. Cruci.

Din doua documente, datate 1270 si 1272, aflam ca regele stefan al Ungariei, dupa legea secuilor, confirma lui Laurentius, fiul lui Hylyees si fiului acestuia, tot Laurentius, posesia pamanturilor de langa Szederges (Moreni), cu biserica inchinata sf. Maria, si Scentkerest, cu biserica din piatra inchinata sf. Cruci, din inprejurimile Tileagdului (alias Odorhei).
Secuilor li se recomanda sa primeasca pe Laurentius si urmasii sai in comunitatea lor, cele doua sate mentionate nemaiapartinand jurisdictiei si puterii exercitate de voievodul Transilvaniei. Asadar, la inceput, Crit a fost proprietate nobiliara.
In 1322, satele Crit, Cloasterf si Mesendorf faceau parte din proprietatile abatiei de la Carta. La desfiintarea abatiei, in 27 februarie 1474, regele Matei Corvin daruieste toate proprietatile abatiei bisericii sf. Maria de la Sibiu. Astfel, Crit ajunge sub autoritatea si administratia Magistratului din Sibiu.
intre 1496 si 1497, cele trei sate se afla intr-o disputa cu Magistratul sibian pentru "zeciuiala" care ar reveni preotilor acestor comune. Episcopul de Alba Iulia decide ca preotii acestor comune sa incaseze zeciuiala, el urmand sa primeasca impozitul datorat episcopiei, iar Magistratul sibian impozitele fiscale.
Pe la 1500, Crit se numara printre comunele Scaunului de Sighisoara. Din vechea biserica a sf. Cruci, demolata in 1810, nu s-a pastrat nici un document grafic care sa ne informeze asupra infatisarii sale.

Mesendorf - prima atestare documentara anul 1289
Mesendorf este o localitate in judetul Brasov, care apartine comunei Bunesti, si se afla la 7 km de satul Crit si DN 1 Brasov-Sighisoara. Localitatea este atestata pentru prima data in documente in sec. XIV.Un act emis la 29 ianuarie 1322 de regele Carol Robert de Anjou al Ungariei (1308-1342) informeaza ca manastirii cisterciene Carta ii erau aservite zece asezari printre care si satul Mesendorf.  

Roades - prima atestare documentara anul 1356

Viscri - prima atestare documentara anul 1400
Satul Viscri a stat ani de-a randul in negura uitarii insa, acum el ne dezvaluie o atmosfera rustica pura si parca neatinsa de modernismul vremurilor in care traim. E ca si cum ai calatori inapoi in timp pentru a vedea casele cu obiceiurile, traditiile si mestesugurile de odinioara.
In acest sat, situat parca la capatul lumii, gasim “micul secret” al Transilvaniei, si anume cetatea Viscri, cea mai veche biserica fortificata din Transilvania. In Viscri mai dainuie, bine conservata, una dintre cele mai pitoresti si - in pofida dimensiunilor nu prea mari - monumentale cetati taranesti sasesti, ce cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici-sala romanice ale secolului XIII.
Magia tinutului sasesc nu a disparut nici macar, cu trecerea timpului chiar daca, multi dintre sasi au plecat in tari straine, altii s-au stins, iar, altii au ramas tocmai pentru a duce mai departe obiceiurile si traditiile mostenite din strabuni.
Situata intre cele doua sosele ce leaga Rupea de Sighisoara si de Medias, in comuna Viscri se putea ajunge pana acum zece ani doar prin mijloace proprii de locomotie. Satul Viscri se afla in judetul Brasov, la cca. 10 km de comuna Bunesti, in mijlocul unui tablou de o splendoare coplesitoare, mai ales pe timp de vara. Datorita pozitiei sale retrase aici s-a pastrat cel mai arhaic costum din secolele XVII-XIX.
Comunitatea de sasi, a caror stramosi s-au stabilit aici acum mai bine de 800 de ani, s-a straduit sa isi mentina stilul de viata traditional, sa isi pastreze casele albastre tipic sasesti care dau un aer de distinctie peisajului deja pitoresc si biserica alba fortificata care vegheaza asupra satului inca din 1230. Mai mult decat sa viziteze vechile case si biserica sau micuta cafenea unde se vand obiecte de artizanat, turistii se pot bucura de adevarata ospitalitate saseasca, de mancarea traditionala si de cea mai adevarata experienta rustica.


Sursa: Iulian Catalui - ”Biserici fortificate din judetul Brasov”, Editura Orator, 2008

 
 

[22.10.2009]
 

ADDJB MET Kraftwerk Plessa
 
ICR