Despre proiect  |  Despre regiune  |  Evenimente  |  Contact  

 
 


 EnglishEnglish DeutschDeutsch 


 
Resurse culturale si naturale - Homorod
Arii naturale protejate

Vulcanii noroiosi de la Baile Homorod sunt monument al naturii si reprezinta zona protejata din jurul unui punct in care ies la zi noroaiele emise de presiunea gazelor subterane (vulcanul noroios). Utilizarea apelor minerale de la Baile Homorod a inceput din secolul XIX pentru cura interna, pe la mijlocul secolului XX au aparut primele emanatii de noroi ce au cladit vulcanii. Rezervatia prezinta un dublu interes stiintific: geologic, pentru fenomenele naturale, si peisagistic, pentru originalitatea acestor fenomene. 

Resurse naturale

ape termale

Mestesuguri

Prelucrare lemn, Fier, Lana, Olarit

 

 HOMOROD Homorod, Mercheasa, Jimbor

Comuna Homorod este formata administrativ din trei localitati, cu o populatie totala 2407 de locuitori.
Suprafata comunei este de 11834 ha, din care o suprafata de 321 ha in intravilanul celor trei localitati.

Activitati specifice zonei:  agricultura, cresterea animalelor, exploatari forestiere

Homorod - prima atestare documentara in arhivele nationale anul 1250
Cu cativa kilometri inainte de ruinele cetatii Rupea, in dreapta soselei dinspre Brasov spre Sighisoara se afla comuna Homorod, vestita, macar printre specialisti, pentru cetatea taraneasca din secolul XV, cu dubla incinta, care cuprinde si o frumoasa biserica evanghelica din secolul XIV.
Numele Hamerodia apare pe la 1400 intr-un registru de impozit ecleziastic a capitlului de Rupea (Kosd), deci foarte tarziu, ceea ce se explica prin faptul ca, dupa traditie, asezarea s-a aflat initial pe o colina in estul comunei actuale (langa cimitirul ortodox actual) numita - dupa biserica sa inchinata sf. Petru - Petersdorf. Pe la 1500, Hameroden avea 68 de gospodarii, 4 pastori si un dascal.
In vatra satului, inclusiv in cetatea saseasca, s-au gasit vestigii datand din vremea dacilor, iar unele legende romanesti localizeaza acolo una dintre cetatile Domnului de Roua, un misterios voievod roman care pare a fi domnit inaintea la fel de enigmaticului Negru Voda.
Comuna Homorod se afla in judetul Brasov si isi trage numele de la raul Homorod, care o strabate. Locuitorii traiesc din exploatarea de andezite, din cherestea si din produse lactate. A avut pana de curand si o frumoasa herghelie. Statiunea balneoclimaterica este de interes local, cu izvoare de ape minerale sulfuroase, clorurate si bicarbonatate.
Cei mai multi vizitatori straini ai comunei sunt sasii care au plecat de acolo, precum si rudele lor din Germania.

Mercheasa - prima atestare documentara anul 1448

Jimbor - prima atestare documentara anul 1432
 

Sursa: Iulian Catalui - ”Biserici fortificate din judetul Brasov”, Editura Orator, 2008

 
 

[22.10.2009]
 

ADDJB MET Kraftwerk Plessa
 
ICR