Despre proiect  |  Despre regiune  |  Evenimente  |  Contact  

 
 


 EnglishEnglish DeutschDeutsch 


 
Resurse culturale si naturale - Racos
Arii protejate

Coloanele de bazalt de la Racos sunt monument al naturii si impresioneaza prin dimensiuni si forma si care se caracterizeaza, geologic, prin curgerile de lava provenite de la un centru de eruptie local (Dealul Capela), curgeri care au format, in timp, coloane scurte la baza, apoi, in sectiunea de mijloc, coloane lungi si groase iar deasupra scorii bazaltice. 
Complexul geologic Racosul de Jos este o arie naturala protejata geologica- structura vulcanica este situata pe partea vestica al structurii de anticlinal-sinclinal, fiind situata intr-o structura de graben din zona Muntilor Persani. Se remarca sectorul proeminent, central, silicifiat al structurii (vf. Heghes) prezentand zona de neck bine conservata al fostului aparat vulcanic.
Locul fosilifer Carhaga de la Racos este monument al naturii ce cuprinde marne si calcare reprezentative si importante din punct de vedere stratigrafic dar si geologic pentru ca prezinta modul in care a evoluat tectonica locala. Rezervatia este importanta din punctul de vedere stiintific si al cercetatii, fiind un „laborator in situ” unde specialisti, profesori si studenti pot studia fauna fosila si faciesul in care s-a format.    
Rezervatia Pestera Barlogul Ursului este monument al naturii, facand parte din categoria rezervatiilor speologice din judetul Brasov, importanta pentru curgerile parietale de pe peretii pesterii. Aceasta este considerata ca deosebit de reprezentativa pentru muntii Persani. Calcarele in care este sculptata fac parte din cuvertura post-tectonica a Muntilor Persani. Rezervatia prezinta un dublu interes stiintific: speologic – pentru formatiunile parietale, inclusiv o concretiune de forma unui cap de urs; si geologic – pentru modul in care a evoluat tectonica locala. Pestera este situata pe mosia comunei Apata.
Cotul Turzunului este rezervatie naturala si cuprinde un sit natural botanic si ornitologic, cu vegetatie de mlastina (numeroase specii de plante). Acesta reprezinta o importanta componenta a mediului natural specific depresiunilor de la marginea Depresiunii Transilvaniei, in care speciile ce supravietuiesc aici, sunt pastratoare ale conditiilor de cuibarit locale, ceea ce justifica pe deplin incadrarea ei printre locurile de popas si reproducere, aflat pe directia unui dintre cele mai importante cai de migratie a pasarilor din regiunile boreale spre sudul Mediteranei.

Obiceiuri locale

Zilele Racosului, Fosnic-ul

Mestesuguri

Prelucrare lemn, Fier, Lana, Olarit

 

 RACOS Mateias, Racos

Comuna Racos este formata administrativ din doua localitati, cu o populatie totala de 3158 locuitori.
Suprafata comunei este de 7778 ha, din care o suprafata de 345 ha in intravilanul celor doua localitati.

Activitati specifice zonei: cultivarea pamantului, cresterea animalelor, exploatari miniere de suprafata, cariera bazalt, cariera calcar

Racos - prima atestare documentara anul 1624 (primele urme de locuire dateaza din 1000 i.H.- fortificatie dacica)

Mateias 
- prima atestare documentara anul …

Sursa: Iulian Catalui - ”Biserici fortificate din judetul Brasov”, Editura Orator, 2008

 
 

[22.10.2009]
 

ADDJB MET Kraftwerk Plessa
 
ICR