Despre proiect  |  Despre regiune  |  Evenimente  |  Contact  

 
 


 EnglishEnglish DeutschDeutsch 


 
Resurse culturale si naturale - Ungra
Mestesuguri

Prelucrare lemn, Fier, Lana, Olarit

 

 UNGRA Ungra, Daisoara

Comuna Ungra este formata administrativ din doua localitati, cu o populatie totala de 2036 locuitori.
Suprafata comunei este de 6738 ha, din care o suprafata de 194 ha in intravilanul celor doua localitati.

Activitati specifice zonei: Cresterea animalelor domestice: bovine, ovine, caprine, porcine si cabaline, centre de colectare lapte: Ungra (3) si Daisoara (2), cultivarea plantelor: porumb boabe, cartofi, sfecla de zahar, grau, orz, ovaz, lucerna, trifoi

Ungra - prima atestare documentara anul 1211

Daisoara  - prima atestare documentara anul ...
Nu departe de vechea cetate a Cohalmului (azi orasul Rupea), la punctul de confluenta a zonei Tarnavelor cu zona transilvana a Oltului, intr-o minunata depresiune deluroasa este asezat satul Daisoara din judetul Brasov. Locuitorii, oameni harnici si buni gospodari, se ocupa in special cu agricultura si cresterea vitelor.
Viata spirituala a daisorenilor contribuie la pastrarea intr-o stricta autenticitate a vechilor obiceiuri de munca, a nuntilor si petrecerilor populare, cat si a dansului, cantecului si portului popular. La faptul ca Daisoara constituie o vatra recunoscuta de pastrare a folclorului a contribuit dragostea, pasiunea si respectul acestor oameni fata de manifestarile creatiei populare traditionale, cat si faptul ca au stiut sa le integreze creator in viata contemporana.
Frumusetea satului este data si de arhitectura saseasca autentica, specifica satelor transilvane din zonele sudice ale regiunii. Casele sunt mari si intretinute, cu porti de intare inalte si anexe gospodaresti mari si incapatoare (surile sunt mari, grajdurile sunt construite sa adaposteasca multe animale domestice), ceea ce denota prosperitatea economica a acestei localitati. Ferestrele sunt dotate cu obloane numite "table", frumos decorate, acestea fiind un element specific caselor satului, element care aminteste de traditia arhitectonica occidentala. Portile caselor sunt vopsite in concordanta cu obloanele si soclul caselor. Predomina culori precum albul, maroul, verdele si combinatiile pastel, intr-o alaturare eleganta.

Sursa: Iulian Catalui - ”Biserici fortificate din judetul Brasov”, Editura Orator, 2008

 
 

[22.10.2009]
 

ADDJB MET Kraftwerk Plessa
 
ICR