Despre proiect  |  Despre regiune  |  Evenimente  |  Contact  

 
 


 EnglishEnglish DeutschDeutsch 


 
Brosura Rupea-Cohalm


          

Evenimente culturale
Rupea-Cohalm "Creatie si identitate culturala romaneasca"
 

 

Proiectul "Rupea-Cohalm: creatie si identitate cultural romaneasca"

Proiectul promovat de ADDJB a fost unul din cele 10 proiecte aprobate spre finantare in cadrul Sectiunii PROMOVARE >> Culture to Go a programului Cantemir 2008.
Acest proiect are ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural al zonei Rupea-Cohalm, a traditiilor de muzica si dans, precum si a obiceiurilor specifice zonei, care impreuna formeaza mostenirea culturala a zonei prin organizarea unui eveniment de promovare a patrimoniului cultural din zona Rupea-Cohalm in Regiunea Brandenburg, Germania.

Microregiunea Rupea-Cohalm sau tara Rupei este una din cele trei micro-regiuni de dezvoltare individualizate la nivelul judetului Brasov. Din punct de vedere al unitatilor teritorial-administrative existente, zona cuprinde un oras: Rupea si opt comune: Bunesti, Cata. Hoghiz, Homorod, Jibert, Racos, Ticus, Ungra.
Cele opt comune, impreuna cu orasul Rupea, Biserica Evanghelica si Ortodoxa, Fundatia Mihai Eminescu precum si Consiliul Judetean, Agentiile de Dezvoltare judeteana si regionala au pus bazele unui parteneriat in vederea dezvoltarii pe termen lung a micro-regiunii Rupea-Cohalm.
Patrimoniul cultural-istoric al micro-regiunii Rupea-Cohalm cuprinde ansambluri fortificate ale bisericii evanghelice, biserici ce atesta diversitatea religioasa a zonei, case memoriale, situri arheologice, fragmente de ziduri fortificate. Prin acestea micro-regiunea se evidentiaza ca una dintre cele mai bogate zone ale judetului din punctul de vedere al patrimoniului cultural, dispunand de un important potential pentru turismul cultural.
"Atitudinea fata de patrimoniu, in fiecare tara, in fiecare moment istoric, se reduce, in esenta, la atitudinea fata de valorile definitorii ale identitatii natiunii. Astfel, de modul in care ne conservam si ne valorificam, ne educam copiii si le transferam responsabilitatea asimilarii acestor valori, protejarii lor si afirmarii lor prin continuitate si expunere, depinde nu numai de locul pe care-l ocupam in constiinta popoarelor, ci insusi respectul lor."

 
Oamenii din Rupea-Cohalm


Afla mai multe >
Cultura din Rupea-Cohalm


Afla mai multe >
Natura din Rupea-Cohalm


Afla mai multe >
Traditiile din Rupea Cohalm


Afla mai multe >

   

Despre Institutul Cultural Roman


Misiunea Institutului Cultural Roman este promovarea culturii si civilizatiei nationale in tara si in afara ei. Cresterea vizibilitatii valorilor culturale romanesti in lume constituie scopul principal al activitatilor desfasurate de ICR. Strategia pentru perioada 2005-2008 reliefeaza, in aceasta perspectiva, rolul de interfata intre cultura romana si strainatate asumat de Institut.

Despre Program
Programul CANTEMIR a fost constituit in anul 2006 ca un program de finantare nerambursabila al Institutului Cultural Roman pentru proiecte culturale romanesti derulate in mediul international. in anul 2008, Programul CANTEMIR cuprinde 3 sectiuni fiecare avand obiective si prioritati specifice:
SECTIUNEA I :      FESTIVAL         Culture by Request
SECTIUNEA II :     PROMOVARE   Culture to Go
SECTIUNEA III :    COOPERARE   Culture to Share

SECTIUNEA II :     PROMOVARE   Culture to Go
Pentru anul 2008, obiectivul general al Sectiunii II este promovarea creatiei romanesti de valoare cu scopul de a creste vizibilitatea culturii romane pe pietele internationale si accesul publicului strain la informatia de interes cultural din Romania. De asemenea, se urmareste cresterea interesului pentru patrimoniul cultural romanesc la nivel european si international, prin valorificarea si integrarea acestuia in circuitele internationale.

Sectiunea se adreseaza proiectelor ce promoveaza intens creatia romaneasca existenta (de ex. opere literare, opere de arta, fotografii, piese de teatru, interpretari, obiecte de patrimoniu etc.) prin realizarea unor materiale de promovare si prin organizarea unei serii de evenimente de promovare.
Proiectele se pot inscrie intr-unul sau mai multe dintre urmatoarele domenii: literatura, arte vizuale, arhitectura si design, teatru, muzica, dans, film sau patrimoniu cultural.

In consecinta, sunt sprijiniti artistii si operatorii culturali din Romania care doresc sa asigure o participare romaneasca la festivaluri internationale importante din strainatate, precum si operatorii culturali din Romania si din strainatate care initiaza proiecte de promovare a culturii si civilizatiei romanesti in strainatate sau care participa la proiecte de cooperare culturala menite sa incurajeze dialogul intercultural.

 

Despre Parteneri

Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov (ADDJB) este principalul partener al autoritatilor din judetul Brasov in domeniul dezvoltarii locale durabile, contribuind la dezvoltarea rurala si urbana, la constructia si promovarea unui viitor durabil al judetului Brasov.

Mihai Eminescu Trust este o fundatie infiintata cu scopul de a sprijini conservarea patrimoniului cultural si natural si revitalizarea satelor si oraselor din Transilvania.

Kraftwerk Plessa este o fosta centrala electrica transformata in muzeu al industriei in care sunt organizate evenimente culturale cu tematici diverse si functioneaza o serie de ateliere reprezentative pentru mestesugurile si traditiile din regiune olarit, ceramica, distilarea alcoolului, etc.

 
 

[19.08.2008]
 

ADDJB MET Kraftwerk Plessa
 
ICR